Sacharidy

UUW
Zkopírovat krátkou adresu (umime.to/UUW)
Ukázat QR kód

umime.to/UUW


Stáhnout QR kód
Ukázat/skrýt shrnutí

Sacharidy jsou skupinou přírodních látek. Většinou mají rostlinný původ, vznikají v rámci fotosyntézy. Sacharidy sestávají z jedné či více monosacharidových jednotek. Obsahují atomy \mathrm{C}, \mathrm{O}, \mathrm{H}.

Monosacharidy

Nejjednodušší sacharidy, jejich molekuly jsou samy o sobě monosacharidovou jednotkou. Patří sem například:

  • glukosa (hroznový, krevní cukr) – V plodech rostlin. Rychlý zdroj energie pro buňky lidského těla, jeho hladina v krvi se označuje jako glykemie (glukosemie). Vzniká mnohdy rozkladem složitějších sacharidů.
  • fruktosa – V plodech rostlin, společně s glukosou v medu. Sladší než glukosa.
  • galaktosa – V mléce savců, součástí molekul laktosy.

Sacharidy v nukleových kyselinách

Mezi monosacharidy patří i ribosa, která je součástí RNA, a 2-deoxyribosa, která tvoří kostru molekul DNA.

Disacharidy

  • sacharosa – V mírném pásu se získává z cukrové řepy, zdrojem sacharosy v (sub)tropech je cukrová třtina. Tento cukr je běžně využíván v kuchyni (krystal, krupice, moučka). Hnědý řepný či třtinový cukr je buď nerafinovaný (obsahuje zbytky melasy), nebo druhotně obarvený karamelem. Hnědý i bílý cukr jsou prakticky jen sacharóza, jejich vliv na organizmus je tedy totožný. Molekula sestává z jednotky glukosy a jednotky fruktosy.
  • laktosa – V mléce savců. Někteří lidé mají intoleranci laktosy (v dospělosti u nich nefunguje enzym laktáza, který laktosu štěpí; vede k zažívacím obtížím). Molekula sestává z jednotky glukosy a galaktosy.
  • maltosaSladový cukr, vzniká např. při klíčení obilek ječmene. Molekula sestává ze dvou jednotek glukosy.

Jednoduché sacharidy (monosacharidy a disacharidy) obvykle chutnají sladce a označují se jako cukry.

Polysacharidy

  • škrob – Hlavní zásobní látka rostlin (např. v bramborách, rýži, obilovinách). V těle štěpen enzymem α-amylázou. Tvořen velkým množstvím jednotek glukosy, ty jsou uspořádány do molekuly amylosy a amylopektinu.
  • celulosa – Pro člověka nestravitelná, součást vlákniny. U rostlin jde o stavební sacharid, tvoří buněčné stěny. Celulosu obsahuje např. papír, vata, bavlna.
  • glykogen – Zásobní látka živočichů, zejména v játrech a svalech. Je tvořen rozvětvenými řetězci glukosy.

Chemická podstata sacharidů

Sacharidy jsou z chemické hlediska hydroxyaldehydy (aldosy, nejjednodušší je glyceraldehyd) či hydroxyketony (ketosy, nejjednodušší je dihydroxyaceton).

Vzorce sacharidů, cyklické formy

Co se týče znázornění molekul sacharidů, používají se:

  • Fischerovy vzorce (a) – Zobrazují lineární strukturu sacharidů.
  • Tollensovy vzorce (b) – Naznačují vznik cyklické formy.
  • Haworthovy vzorce (c) – Zobrazují cyklické formy, lze jimi znázornit konfiguraci na stereocentru, které vzniklo vytvořením cyklu (vyznačeno žlutě; možné konfigurace α, β). Cyklické formy bývají nejčastěji furanosy (5členný cyklus) či pyranosy (6členný cyklus). Některé sacharidy se preferovaně vyskytují v cyklických formách.

Souhrn mi pomohl
Souhrn mi nepomohl
Souhrn je skryt.

Rozhodovačka

Rychlé procvičování výběrem ze dvou možností.


Sacharidy  
Zobrazit souhrn tématu


Porozumění

Čtení textů, odpovídání na otázky testující porozumění textu.


Sacharidy: experimenty



Pojmy ve větách

Doplňování slovíček do vět.


Sacharidy  
Zobrazit souhrn tématu


NAPIŠTE NÁM

Děkujeme za vaši zprávu, byla úspěšně odeslána.

Napište nám

Nevíte si rady?

Nejprve se prosím podívejte na časté dotazy:

Čeho se zpráva týká?

Vzkaz Obsah Ovládání Přihlášení Licence