Přejít na cvičení:
Pojmy ve větách
Přejít na téma:
Sacharidy
Zobrazit na celou obrazovku
Zobrazit shrnutí tématu
TUC
Sdílet

QR kód

QR kód lze naskenovat např. mobilním telefonem a tak se dostat přímo k danému cvičení nebo sadě příkladů.

Kód / krátká adresa

Tříznakový kód lze napsat do vyhledávacího řádku, také je součástí zkrácené adresy.

Zkopírujte kliknutím.

TUC
umime.to/TUC

umime.to/TUC

Sacharidy

Sacharidy jsou skupinou přírodních látek. Většinou mají rostlinný původ, vznikají v rámci fotosyntézy. Sacharidy sestávají z jedné či více monosacharidových jednotek. Obsahují atomy \mathrm{C}, \mathrm{O}, \mathrm{H}.

Monosacharidy

Nejjednodušší sacharidy, jejich molekuly jsou samy o sobě monosacharidovou jednotkou. Patří sem například:

  • glukosa (hroznový, krevní cukr) – V plodech rostlin. Rychlý zdroj energie pro buňky lidského těla, jeho hladina v krvi se označuje jako glykemie (glukosemie). Vzniká mnohdy rozkladem složitějších sacharidů.
  • fruktosa – V plodech rostlin, společně s glukosou v medu. Sladší než glukosa.
  • galaktosa – V mléce savců, součástí molekul laktosy.

Sacharidy v nukleových kyselinách

Mezi monosacharidy patří i ribosa, která je součástí RNA, a 2-deoxyribosa, která tvoří kostru molekul DNA.

Disacharidy

  • sacharosa – V mírném pásu se získává z cukrové řepy, zdrojem sacharosy v (sub)tropech je cukrová třtina. Tento cukr je běžně využíván v kuchyni (krystal, krupice, moučka). Hnědý řepný či třtinový cukr je buď nerafinovaný (obsahuje zbytky melasy), nebo druhotně obarvený karamelem. Hnědý i bílý cukr jsou prakticky jen sacharóza, jejich vliv na organizmus je tedy totožný. Molekula sestává z jednotky glukosy a jednotky fruktosy.
  • laktosa – V mléce savců. Někteří lidé mají intoleranci laktosy (v dospělosti u nich nefunguje enzym laktáza, který laktosu štěpí; vede k zažívacím obtížím). Molekula sestává z jednotky glukosy a galaktosy.
  • maltosaSladový cukr, vzniká např. při klíčení obilek ječmene. Molekula sestává ze dvou jednotek glukosy.

Jednoduché sacharidy (monosacharidy a disacharidy) obvykle chutnají sladce a označují se jako cukry.

Polysacharidy

  • škrob – Hlavní zásobní látka rostlin (např. v bramborách, rýži, obilovinách). V těle štěpen enzymem α-amylázou. Tvořen velkým množstvím jednotek glukosy, ty jsou uspořádány do molekul amylosy a amylopektinu.
  • celulosa – Pro člověka nestravitelná, součást vlákniny. U rostlin jde o stavební sacharid, tvoří buněčné stěny. Celulosu obsahuje např. papír, vata, bavlna.
  • glykogenZásobní látka živočichů, zejména v játrech a svalech. Je tvořen rozvětvenými řetězci glukosy.

Chemická podstata sacharidů

Sacharidy jsou z chemické hlediska hydroxyaldehydy (nejjednodušší je glyceraldehyd) či hydroxyketony (nejjednodušší je dihydroxyaceton).

Vzorce sacharidů

Co se týče znázornění molekul sacharidů, používají se (na schématech zleva doprava):

  • Fischerovy vzorce – Zobrazují lineární strukturu sacharidů.
  • Tollensovy vzorce – Naznačují vznik cyklické formy.
  • Haworthovy vzorce – Zobrazují cyklické formy, lze jimi znázornit konfiguraci na stereocentru, které vzniklo právě vytvořením cyklu (konfigurace α, β).
Zavřít

Sacharidy (střední)







NAPIŠTE NÁM

Děkujeme za vaši zprávu, byla úspěšně odeslána.

Napište nám

Nevíte si rady?

Nejprve se prosím podívejte na časté dotazy:

Čeho se zpráva týká?

Vzkaz Obsah Ovládání Přihlášení Licence