Přejít na cvičení:
Pexeso
Přejít na téma:
Látky jako součást výživy
Zobrazit na celou obrazovku
Procvičujte neomezeně

Váš denní počet odpovědí je omezen. Pro navýšení limitu či přístup do svého účtu s licencí se přihlaste.

Přihlásit se
Zobrazit shrnutí tématu
W6T
Sdílet

QR kód

QR kód lze naskenovat např. mobilním telefonem a tak se dostat přímo k danému cvičení nebo sadě příkladů.

Kód / krátká adresa

Tříznakový kód lze napsat do vyhledávacího řádku, také je součástí zkrácené adresy.

Zkopírujte kliknutím.

W6T
umime.to/W6T

umime.to/W6T

Látky jako součást výživy

Mezi hlavní látky přijímané potravou náleží sacharidy, tuky a proteiny (bílkoviny). Tyto živiny (makronutrienty) přijímáme ve větším množství.

Sacharidy

Mezi sacharidy patří jednoduché cukry (ty typicky chutnají sladce) i složitější sacharidy (polysacharidy). Zejména jednoduchých cukrů lidé v současnosti přijímají nadbytek.

Příklady sacharidů

  • Glukóza (hroznový cukr) je jednoduchý cukr. Je rychlým zdrojem energie pro buňky (např. v rámci svalů nebo mozku). Hladina glukózy v krvi (glykemie, odborněji glukosemie) je regulována hormonem inzulinem.
  • Sacharóza (řepný cukr) je cukr běžně využívaný v kuchyni (krystal, krupice, moučka). V těle se štěpí na glukózu a fruktózu. Je-li ve složení výrobků uvedeno „cukr“, jedná se právě o přidanou sacharózu.
  • Glykogen je složitý zásobní sacharid u živočichů, uchovává se zejména ve svalech a játrech. Skládá se z mnoha molekul glukózy.
  • Hlavní zásobní látkou rostlin je škrob (např. v bramborách, obilninách). Buněčné stěny rostlinných buněk jsou tvořeny celulózou.

Celulóza a další obtížně stravitelné látky tvoří vlákninu. Ta mj. čistí trávicí trakt a zpomaluje rozpad složitých sacharidů na cukry, čímž zabraňuje skokovému nárůstu glykemie.

Tuky a příbuzné látky

Tuky patří do skupiny látek zvané lipidy. Tuky jsou ze základních živin energeticky nejbohatší, v těle mohou také sloužit jako tepelná izolace či chránit orgány. Jejich molekuly se skládají z alkoholu glycerolu a zpravidla trojice zbytků mastných kyselin.

Nasycené a nenasycené mastné kyseliny

  • Nasycené mastné kyseliny mají v rámci uhlíkového řetězce pouze jednoduché vazby. Jsou časté v živočišných tucích. Tuky, které je obsahují, jsou při pokojové teplotě zpravidla tuhé.
  • Nenasycené mastné kyseliny obsahují v rámci uhlíkového řetězce dvojné vazby. Jsou časté v rostlinných tucích. Tuky, které je obsahují, jsou při pokojové teplotě zpravidla tekuté (oleje).

Cholesterol

Cholesterol je látka, která společně s proteiny tvoří váčky přesouvající tuky po těle. Pokud je v krvi vyšší koncentrace LDL (low density lipoprotein, „zlý cholesterol“), tuky a cholesterol mají tendenci se ukládat na stěnách cév (to může vést např. k jejich ucpávání, srdečnímu infarktu, mozkovým příhodám aj.). Tuky s nenasycenými mastnými kyselinami koncentraci LDL v krvi snižují.

Proteiny

Proteiny (bílkoviny) se podílejí na stavbě a fungování těla, jako zdroj energie jsou využívány jen při vyčerpání jiných živin. Proteiny přijaté potravou se v trávicí soustavě štěpí na aminokyseliny, z nichž buňky vytvoří „vlastní“ proteiny na základě informace obsažené v DNA.

Vhodné množství přijímaných živin je silně individuální. Co se týče hmotnosti základních živin, člověk by denně měl přijmout přibližně 15 % tuků, 20 % proteinů a 65 % sacharidů. Žádný z těchto základních typů živin nelze celkově označit za „nezdravý“ a neměl by být v jídelníčku zcela vynechán.

Mikronutrienty

Mezi tzv. mikronutrienty (živiny přijímané v malém množství) patří vitaminy a minerální látky.

  • Vitaminy obecně umožňují fungování metabolických procesů. Dělí se na rozpustné v tucích (A, D, E, K) a ve vodě (C, skupina B). Vitaminů je vhodné přijímat malé množství, lze se jimi předávkovat.

  • Co se týče minerálních látek (prvků), obvykle je přijímáme ve formě solí (iontů).

Příklady běžných minerálních látek

prvek funkce
železo (\mathrm{Fe}) Součást červeného krevního barviva (hemoglobinu), které přenáší kyslík
vápník (\mathrm{Ca}) Tvoří kosti, zuby.
fosfor (\mathrm{P}) Jeho sloučeniny krátkodobě uchovávají energii, jsou součástí kostí a zubů, podílí se na stavbě nukleových kyselin (např. DNA).
sodík (\mathrm{Na}), draslík (\mathrm{K}), chlor (\mathrm{Cl}) Součástí tělních tekutin.
jod (\mathrm{I}) Součást hormonů štítné žlázy.
Zavřít

Látky jako součást výživy (střední)

Bez chyby





Velikost kartiček: malá | střední | velká

Vyřešeno:



NAPIŠTE NÁM

Děkujeme za vaši zprávu, byla úspěšně odeslána.

Napište nám

Nevíte si rady?

Nejprve se prosím podívejte na časté dotazy:

Čeho se zpráva týká?

Vzkaz Obsah Ovládání Přihlášení Licence