Přejít na cvičení:
Rozhodovačka
Přejít na téma:
Lipidy
Zobrazit na celou obrazovku
Procvičujte neomezeně

Váš denní počet odpovědí je omezen. Pro navýšení limitu či přístup do svého účtu s licencí se přihlaste.

Přihlásit se
Zobrazit shrnutí tématu
WGG
Sdílet
Zobrazit nastavení cvičení

QR kód

QR kód lze naskenovat např. mobilním telefonem a tak se dostat přímo k danému cvičení nebo sadě příkladů.

Kód / krátká adresa

Tříznakový kód lze napsat do vyhledávacího řádku, také je součástí zkrácené adresy.

Zkopírujte kliknutím.

WGG
umime.to/WGG

Nastavení cvičení


Pozor, nastavení je platné pouze pro toto cvičení a předmět.

umime.to/WGG

Lipidy

Lipidy jsou skupinou látek nepolární povahy, jsou obvykle nerozpustné ve vodě. Patří mezi ně tuky, steroly, fosfolipidy nebo vosky.

Tuky (a související)

Molekuly tuků v základu sestávají z části pocházející z propan-1,2,3-triolu (glycerolu) a zpravidla ze 3 zbytků mastných kyselin (proto se také označují jako triacylglyceroly, chemicky jde o estery mastných kyselin). Mastné kyseliny jsou zpravidla vyšší karboxylové kyseliny. Mohou být:

  • nasycené – Obsahují v uhlíkovém řetězci jen jednoduché vazby. Tuky s převahou těchto mastných kyselin jsou při pokojové teplotě zpravidla tuhé. Patří sem např. kyselina stearová či palmitová.
  • nenasycené – Obsahují v uhlíkovém řetězci dvojné vazby. Tuky s převahou těchto mastných kyselin jsou při pokojové teplotě zpravidla tekuté (oleje). Patří sem např. kyselina olejová.

Funkce tuků v živých organizmech

Tuky se v živých organizmech podílejí na tepelné izolaci, jsou to významné zásobní látky (mezi běžnými živinami na jednotku hmotnosti obsahují nejvíc energie), mohou chránit orgány (např. ledviny) či určité části těla (např. myelinová pochva na výběžcích neuronů sestává zčásti z tuku). V tucích jsou rozpustné některé vitaminy. Fosfolipidy (látky příbuzné tukům, obsahují v molekule zbytek kyseliny fosforečné) jsou zásadní součástí membrán buněk.

Cholesterol

Cholesterol je látka steroidní povahy. Společně s proteiny a tuky tvoří váčky, které přesouvají tuky po těle. Zvýšená hladina těchto částic (zejména LDL = low density lipoprotein) vede k usazování tuků na stěnách cév, což zvyšuje např. riziko cévní mozkové příhody či srdečního infarktu. Cholesterol je také přirozenou součástí buněčných membrán. Je to výchozí látka pro tvorbu steroidních hormonů (v lidském těle např. testosteron, estrogeny, progesteron, kortizol).

Žluknutí je rozklad molekul tuků, často vlivem činnosti bakterií.

Tuky lze získávat ze živočichů (např. sádlo či lůj z podkožního tuku, máslo z mléka, rybí tuk) i rostlin (zejména z plodů a semen, např. palma olejná, slunečnice, řepka, olivovník, kokosovník).

Ztužování tuků

Ztužování tuků je přeměna kapalného oleje na pevný tuk. Provádí se díky hydrogenaci (reakci s vodíkem, dojde k přeměně dvojných vazeb v mastných kyselinách na jednoduché), pro získání tuku specifické konzistence lze dále provádět transesterifikaci (výměnu mastných kyselin mezi molekulami tuků). Díky ztužení vznikají např. margaríny či různé tuky na pečení.

Vosky

Vosky jsou estery mastných kyselin a jednosytných alkoholů s vyšším počtem atomů uhlíku. Příkladem je včelí vosk či vosky tvořící kutikulu rostlin (výrazná je zvláště u sukulentů, které díky ní zamezují ztrátám vody). Vosky jsou významnou součástí lanolinu, který se získává z ovce domácí a používá se v kosmetice či kožních léčivech.

Zavřít

Lipidy (lehké)

Vyřešeno:

NAPIŠTE NÁM

Děkujeme za vaši zprávu, byla úspěšně odeslána.

Napište nám

Nevíte si rady?

Nejprve se prosím podívejte na časté dotazy:

Čeho se zpráva týká?

Vzkaz Obsah Ovládání Přihlášení Licence