Trávicí soustava zajišťuje příjem a zpracování potravy, vstřebávání živin a odstraňování nestrávených látek z těla.
Základem trávicí soustavy je trávicí trubice (začíná ústy a končí řitním otvorem), do ní ústí vývody žláz (slinné žlázy, játra, slinivka břišní).
Dutina ústní (a) obsahuje jazyk z kosterní svaloviny a zuby. Mléčný (dočasný) chrup sestává z 20 zubů, trvalý ze 32 zubů. Každá ½ čelisti dospělého obsahuje 2 řezáky, 1 špičák, 2 třenové zuby a 3 stoličky. Zuby se člení na korunku (1), krček (2) a kořen (3); povrch korunky je kryt sklovinou (4), pod ní je zubovina (dentin, 5), uvnitř zubu je dřeň (6) s cévami a nervy. Tkáně zubu jsou ohroženy zubním kazem, kterému je výhodné předcházet.

Do dutiny ústní vchází vývody slinných žláz (díky enzymu ptyalinu štěpí polysacharidy, remineralizují zubní sklovinu). Z dutiny ústní pokračuje sousto hltanem (b) a jícnem (c) do žaludku.

Žaludek (d) obsahuje žaludeční šťávy, které jsou díky kyselině chlorovodíkové (HCl) kyselé. Probíhá zde zejména trávení bílkovin (na tom se podílí enzym pepsin). Stěny žaludku jsou chráněny hlenem.
Ze žaludku trávenina putuje do tenkého střeva (e), které se člení na dvanáctník, lačník a kyčelník. Posun potravy či tráveniny trávicí trubicí probíhá díky peristaltice. Do tenkého střeva přichází žluč z jater (f) a žlučníku (g), zajišťuje emulgaci tuků (rozdělení na malé vstřebatelné kapičky). Enzymy pocházející ze slinivky břišní (h) zde štěpí tuky, cukry i bílkoviny. Vstřebávání živin usnadňuje povrch střeva zvětšený klky a mikroklky. Živiny putují v krvi vrátnicovou žilou do jater, tuky jsou přenášeny i lymfou.
Trávenina pokračuje do tlustého střeva (i). To se člení na slepé střevo (navazuje na něj červovitý výběžek – appendix), vzestupný, příčný a sestupný tračník, esovitou kličku a konečník. Ve tlustém střevě dochází zejména ke vstřebávání vody a solí, za součinnosti bakterií a dalších mikroorganizmů zde vzniká stolice. Ta odchází z těla řitním otvorem.
Játra kromě vytváření žluči (ta se skladuje ve žlučníku) zajišťují přeměnu živin, odbourávání jedovatých látek (např. alkoholu – ethanolu) či termoregulaci.
Mezi poruchy a onemocnění trávicí soustavy náleží např. průjem, zácpa, salmonelóza, appendicitida (zánět červovitého výběžku slepého střeva), infekční hepatitida (žloutenka), zhoubné nádory či žaludeční vředy.